gideon-grim

Over mij

Na 33 jaar nog aan het schrijverschap beginnen, dat mag met recht ‘laatbloeien’ genoemd worden. Niettemin, vrij plotseling, en ergens diep in de vergevorderde na-lente van 2011, wist Gideon Grim het gewoon: de tijd was aangebroken om een al jaren durend, verlangend gefluister, eindelijk een luisterend oor te bieden. Met een gezonde taalfixatie en een bovenkamer boordevol levendige fantasie, betrad hij zodoende onversaagd de hem nog onbekende schrijversarena. Een volledige wapenuitrusting had hem daarbij achteraf wel wat geleken, in plaats van zo’n weinig verhullend, klungelig adamskostuum, maar dat is een geheel ander verhaal.

1978

Als net geboren, eveneens spiernaakt schepsel, zag Gideon Grim tot zijn eigen grote genoegen in 1978 het levenslicht. Hij is het kind van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader (Dit klopt niet helemaal, maar maakt het allemaal net wat smeuïger. In werkelijkheid gaat het hier om een Nederlandse moeder én vader. Niet vergeten weg te halen. – De redactie), die op dat moment Wenen als hun Oostenrijkse thuisbasis gekozen hadden. Een toekomstig roodharig jongetje schreeuwde het hele ziekenhuis bij elkaar, zo blij was het eindelijk de echte wereld in te mogen. Een intense, onvervalste vreugde die welgeteld ongeveer twee jaar zou duren.

1986 – 2002

Een jaar of acht was Gideon Grim (of G.C. Grim dus, maar Gideon C. Grim of Gideon Cornelis Grim mag ook), toen na drie kinderen het familiesprookje redelijk abrupt tot een einde kwam. Moeder en kroost verhuisden in alle haast terug naar Nederland, de vader en muzikant alleen en verbaasd achterlatende. Een schokkende periode voor het kleine, inmiddels echt roodharige ventje, die het ondanks hardnekkige leer- en taalproblemen toch nog ver wist te schoppen. Via een ‘4’ voor ‘Speeling’ leidde zijn pad uiteindelijk naar het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, de universiteit (waar hij onder meer wetenschappelijk leerde schrijven) en, warempel, de kunstacademie.

2002 – 2011

Gideon Grim’s nieuwsgierigheid voor het leven, de vragen daaromtrent, de zinnig- en onzinnigheden van het ‘zijn’ – en feitelijk alle wetenswaardigheden die daar doorgaans zijlings, achter, boven en onder schuil gaan – werden in die periode namelijk enkel overtroffen door een diepgewortelde, pure behoefte om ook zijn immer groeiende scheppende creativiteit aan de dag te moeten en kunnen leggen. Na enkele, nog in de kinderschoenen staande, grafische avonturen, vond hij uiteindelijk passend onderricht (i.e. de kunstacademie) en schopte het binnen een decennium tot gevoeglijke meester van de geving ende vorm.

2012 – nu

Na 33 jaar van omzwervingen, uitstapjes (zoals die van de fotografie), uitdagingen (zoals die van de zwart-witfotografie) en allerhande zingevingsperikelen (veelal ongerelateerd aan de fotografie), bleek dat bemachtigde meesterschap echter niet genoeg en/of zaligmakend. Een stil verlangen speelde op en, zoals vermeldt, besloot Gideon Grim een geheel nieuwe queeste en strijd aan te gaan. Als naakte gladiator, louter gewapend met pen en olifantenhuid, betreedt hij inmiddels wekelijks de angstaanjagende schijversarena. Daar, aangemoedigd door een schamele, trouwe hoeveelheid toeschouwers, levert Gideon Grim onverminderd strijd met zichzelf, de wereld en de taal.

– G.C. Grim


Gideon Grim is momenteel woonachtig te Utrecht, alwaar zijn krabbende kat en verrukkelijke vrouw hem zoveel mogelijk gezelschap houden. In 2015, zo midden zomer, staat het vaderschap op de planning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *